Earth Hour 2011 börjar om en kvart!

Oj oj höll nästan på att glömma, men ser att det ej är för sent att påminna er om årets Earth Hour! Den börjar om en kvart och jag tänkte mysa med en bok och stearinljus :) Du kan också delta i tidernas största miljömanifestation genom att släcka alla lampor en timme fram över.Nytt mineralsmink: IDUN minerals

Idun minerals är ett nytt märke för mineralsmink på marknaden. Idun minerals innehåller inga syntetiska färgämnen, parfym, fetter, talk, konserveringsmedel eller bismuth. Väldans trevligt att det nu finns så många märken som valt bort onödiga tillsatser i sina produkter tycker jag!

Idun kommer främst att säljas på apotek och i sortimentet finns foundation, concealer, rouge, bronzer och borstar. Burkarna är väldigt snygga och designade av Patrizia Gucci, dotter till Paolo Gucci (som bland annat designat dagens Guccimönster). Namnet Idun är hämtat från den fornnordiska mytologin och betyder ”den föryngrande”.

Läs mer på idunminerals.com


Recension Weleda Skin Food

Jag har hittat ekovärldens motsvarighet till idominsalvan - Weledas Skin Food är namnet! En stor skillnad finns dock, eko-alternativet är inte gjord på mineralolja som lägger sig somen plastfilm utanpå huden. Skin Food är istället gjort på vegetabiliska ingredienser som solrosolja, mandelolja, kamomill, styvmorsviol och ringblomma som huden kan ta upp - det vill säga, återfuktning och skydd på djupet. Weleda själva beskriver Skin Food som en universalcreme som gör torr och känslig hud mjuk och smidig.

Salvan är väldigt fet och lämnar precis som Idominsalvan en vit hinna efter sig. Av de krämer jag smörjt på mina torra, spruckna fingrar där jag även har eksem så är Skin Food en av de som lindrat allra bäst. Jag tycker även att krämen passar också bra som fotkräm, till spruckna läppar och "förkylningsnäsa", nagelband... och så vidare. Som sagt, Idominsalva på ekovis. Har en diskret "naturdoft" och ett överkomligt pris. Toppen!

Innehåll:

Vatten, solrosolja, lanolin, mandelolja, alkohol, bivax, fettsyreglycerid, bivaxhydrolosat, äkta eteriska oljor,  styvmorsviolextrakt, rosmarinextrakt, kamomillextrakt, ringblommaextrakt, cholestero.

Finns att köpa på bland annat Bodystore.com för 59 kr/30 ml.

Skin Food har vunnit flera internationella utmärkelser. Läs mer härAlex and Ani - ett företag med personlighet

Det är kul med företag som har en personlighet. Detta insåg jag nyss efter att ha tittat igenom en smyckeskollektion och läst en företagspresentation av det amerikanska smyckesföretaget Alex and Ani.

Jag känner genast hur väldigt vänligt inställd jag blev till detta företag - kanske genererar det mer i längden för ett företag att vara personligt än att annonsera massor? Men nog av mina filosofiska businesstankar! Varför blev jag så inspirerad? Jo, smyckena är väldigt vackra, och ännu vackrare blir dom när man vet att dom är ekoproducerade. Dom blir ekofina! ;) Inspirerad blev jag också av deras företagspresentation, läs själva på deras hemsida eller min översättning här nedan.

Istället för ett vanligt lås på sina smycken har Alex and Ani en patenterad skjutmekanism som gör smycket justerbart och "skräddarsytt" till sin bärare. Finurligt och innovativt tycker jag!

Företagsfilosofi: Alex and Ani är ett företag som dedikerar sig till att skapa produkter enastående kvalité och skönhet som främjar medvetenhet och enighet. Återvunna material är en väsentlig del av Alex and Anis arbete som ett medvetet och miljövänligt företag. Alex and Anis kollektioner är inte bara miljövänliga, de är gjorda av kraftfulla, meningsfulla och spirituella material som upplyfter och inspirerar alla som använder dem.


Smyckena här nedan går att köpa på den svenska webbshoppen Elsaleone.se


Armband, 825 kr


Armband, 1 335 kr (Min absoluta favvo!! Dock aningens över min smyckesbudget...)Örhängen (som heter Get Into the Groove), 530 kr


Rin, 315 kr

LivingGreen fyller 2 år - firar med vinstregn!

Ekosajten LivingGreen.se fyller 2 år nu i mars och firar detta med att skänka 10 kronor till insamlingsstiftelsen Ett klick för skogen för varje ny medlem i ClubGreen! Alla medlemmar kan under månaden vara med och tävla om hållbara produkter till ett värde av 20 000 kr! Så vad väntar du på?

Medlemskapet är gratis och har flera bra förmåner som rabatter etc. Ett väldigt bra nyhetsbrev skickas även ut varannan vecka - något som jag alltid läser flitigt!
Förra året blev Ekofin utsedd av LivingGreen till en av 2010:s mest inspirerande ekobloggar , läs mer om det här.

Australian Organics

Nytt märke på är det, som namnet antyde, australienska märket Australian Organics. De verkar vara ett väldigt seriöst företag som är noga med vad deras produkter innehåller, hur de produceras och transporteras. Dessutom är företaget klimatneutralt certifierade, dvs de arbetar för att släppa ut så lite koldioxid som möjlig och kompenserar för det dom faktiskt släpper ut.

Av det totala innehållet i alla produkter är minst 99% av naturligt ursprung och minst 70% av certifierade ekologiska ingredienser. Alla produkter är fria från parabener, PEG, ftalater, animaliska ingredienser, syntetiska färg- och doftämnen och är ej testade på djur.

I deras sortiment finns tre schampon, tre balsam, två shower gels, ett body scrub och en body lotion - allt finns på för 139 kr/250 ml.

 


Tre sorters schampoo (bilden ovan):

Purifying/Stabilising
Revitalising/Hydrating
Volumising/Fortifying

 

Moisture Recharge Shower Gel med rosellablomma och ökenpersika,
två inhemska australiensiska växter, lemon balm, mynta och grapefrukt.

Moisture Recovery Conditioner för torrt, skadat och färgat hår.

Slutrea på A-store med 50 % rabatt!

Tråkigt nog ska ekoshoppen A-store.nu stänga och därför idag säljs resterande produkter ut med 50% rabatt! Själv har jag passat på att beställa mitt mineralsmink från Mine (mitt favoritmärke när det gäller mineralsmink) och solskydd från AnneMarie Börlind (som annars är svindyrt) och känner mig supernöjd med mitt köp!

Det verkar dock som att produkterna försvinner i rasande fart - saker jag lagt i min varukorg försvann spårlöst, så det gäller att skynda sig om man vill handla.


Ingen plast i mitt hår, tack!

När jag startade Ekofin var jag ganska ensam på området, men numera finns det massor av gröna skönhetsbloggar! Och tur är väl det!

Mitt snart 1-åriga bloggpaus verkar ha slöat till mig lite - för inlägget jag skrev igår är jag inte så himla stolt över idag. A Beautiful Lifes schampo Honey'do som jag tipsade om visade sig innehålla flera tveksamma ingredienser, däribland Acrylate Polymer som är lika med plast. Inget som jag vill tipsa om med andra ord!

Inte bara den vanliga marknaden, utan även ekovärlden är mycket snårig - bara för att en produkt påstår sig vara naturlig så stämmer det inte alltid. Man måste nästan vara kemist för att kunna urskilja vad som är bra och dåligt! Tråkigt men sant. Men det händer saker hela tiden och vi konsumenter har alltid mest makt, för vi kan välja vad vi köper och inte köper!

Tack Rosellaecobeauty.se som påpekade detta!

Ämnen att undvika

Det kan väl inte vara så farligt ändå, det säljs ju! Ja, hur många gånger har man inte tänkt så. Till och med jag som är ganska beläst inom området kommer på mig själv med att tänka såhär. I och för sig, jag kommer nog inte att dö av att smörja in mig i lite bodylotion med mineralolja eller av att borsta tänderna med triclosantandkräm. Men i det långa loppet så kan summan av vår sammanlagda miljöpåverkan bli ganska stor.

Många ämnen som är tillåtna i kosmetika är samtidigt klassade som miljögifter. Oavsett hur stor andel ämnet får vara av produkten så rimmar det väldigt illa i mina öron att ett ämne som är miljögiftigt ska få ingå i något som vi använder för att rengöra oss eller för att göra oss fina.

Faktum är också att många av ämnena som är tillåtna har okända hälso- och miljöeffekter. Ibland misstänks ett ämne för att vara skadligt men tillräckligt mycket forskning har inte gjorts för att kunna belägga detta och tills dess så är det fritt fram för användning.

Med Ekofin vill jag inte bara tipsa om bra ekoprodukter utan också varna för dåliga produkter och ämnen vi bör undvika. Här nedan tänkte jag samla en lista med just sådana ämnen och efterhand skriva om dem.

  • Butylparaben
  • Paraffinum liquidum
  • Propylparaben
  • Triclosan
  • Zinkpyrition

Triclosan - miljögiftet i din tandkräm!

Triclosan används som konserveringsmedel och bakteriedödande ämne i olika konsumentprodukter, främst i tandkräm. Ämnet är klassificerat som miljöfarligt och är giftigt för vattenlevande organismer men är tillåtet i kosmetiska och hygieniska produkter om halten inte överstiger 0,3 %, en halt som är mycket giftig för vattenlevande organismer.

Ca var fjärde tandkrämstub i Sverige innehåller triclosan vilket resulterar i att det varje år släpps ut två ton triclosan i miljön. Vi konsumenter borstar tänderna och spottar i handfatet utan att veta vilka miljöföljder vi orsakar. Triclosan är en helt onödig ingrediens för personer med friskt tandkött och med bra märkning och konsumentinformation skulle många kunna välja bort triclosantandkräm och därmed reducera utsläppet av detta miljögift. Triclosan har hittats i bröstmjölk hos kvinnor vilket leder till att spädbarn dagligen utsätts för ämnet.

Jag har inte lyckats hitta någon information om triclosan har någon känd hälsoeffekt på människor.

Du kan själv göra ett aktivt val för att hindra att ännu mer triclosan släpps ut i naturen genom att läsa innehållsförteckningen noga nästa gång du handlar tandkräm!

Här kan du läsa Naturskyddsföreningens rapport Triclosan i tandkräm.

Källor: Naturskyddsföreningen


Fröken Amina - vintage och remake

Har hittat den utmärkta webbshoppen Fröken Amina med kläder, smycken, skor, accessoarer och heminrednig där allt är vintage eller remake och dessutom snyggt, miljövänligt och prisvärt.

Fröken Amina är en webbshop som främst säljer handgjorda kläder med ekotänk. Gamla kläder återanvänds, sys om eller blir till helt nya plagg, tyger från second hand-affärer blir till helt nya plagg. De säljer även vintagekläder som är handplockade från loppmarknader, second hands och "hemliga garderober" runt om i världen. Förutom dam och barnkläder finns egenpysslad och vintage heminredning också till försäljning.

"Tanken med Remakes-kläderna är att uppdatera gamla plagg med tråkiga snitt och göra dem fina och användbara igen med nya sömmar, veck och band. Fröken Amina gillar att göra det fula fint, det tråkiga roligt och det tunga lätt. "


Här är en shop som är rolig att kika runt i. Och om man handlar så är det två saker som är extra bra:
1. Allt är gjort av redan existerande material och därför inte miljöbelastande.
2. Du blir garanterat ensam om din nya kjol eller tröja - det mesta finns bara i ett endaste exemplar!

Jag har stött på många liknande webbshoppar, men oftast har de otroligt höga priser och inte alltid ett tilltalande sortiment. Om du, precis som jag, älskar starka färger och vackra mönster så är Fröken Amina värt ett besök. Priserna är rimliga om än väldigt varierande - vissa plagg är riktigt billiga!


Vintage Amina Remake kjol, 169 krRemake spetsshorts, 249 kr


Vintage spetsblus, 149 kr


Träskor av märket Made in Sweden, 198 kr


Handsydd väska, 349 kr


Barnklänning, 79 krHakklapp 79 kr

Det är inte säkert att kläderna på bilderna här nedan finns kvar så länge eftersom att varje plagg bara finns i ett exemplar, men här är ett axplock på hur kläderna kan se ut.

Naturlig kosmetika och allergier = sant?

Hittade en intressant artikel på Peppar.fi, en slags webbtidning. Här kan du läsa artikeln.

Jag tycker att artikeln belyser ett viktigt ämne, även om den är väldigt enkelspårig. Den säger i princip att ekologisk kosmetika har oförtjänt bra rykte och att den ofta är sämre ur allergisynpunkt.

"– Det är inte mycket jag väljer bort, men faktiskt kosmetika med mycket naturliga ämnen i. Jag som har en känslig hy har provat på en del. Till exempel menthol och pepparmynta som ska ha en kylande effekt brände mitt ansikte. Och mineralkosmetika inte sägs täppa till porerna gav mig acne. Allt som är naturligt är inte bra, säger Joachim."

Javisst kan naturlig kosmetika ge allergiska reaktioner, precis som mat kan göra. Är du allergisk mot jordnötter så ska du självklart akta dig för produkter med jordnötsolja. Men betyder det faktum att naturliga produkter kan orsaka allergi att naturliga produkter är sämre? En produkt med mineralolja, parabener, siliconer och massa hokus pokus som ingen säkert vet vad de gör med våra kroppar - förutom att de vid vissa nivåer misstänks kunna påverka våra hormoner, vara cancerogena eller lagras i våra kroppar. Anmärkningsvärt är att ämnen som misstänks kunna påverka våra människokroppar även kommer ut i naturen påverkar den.

Joachim säger också att mineralsmink gav honom acne. Visst kan det vara så, men det känns som ett ganska drastiskt konstaterande och jag kan komma på andra förklaringar:

1. Han hade tidigare använt en foundation med mineralolja som täppt legat som legat ovanpå huden och givit en mjuk känsla. När han bytte ut denna "gladpack" mot mineralsmink så reagerar huden med en utrensning, vilket i stort sätt alltid händer när man byter konventionella produkter mot mer skonsamma. Hade han hållt ut lite så hade acnen lugnat ner sig.

2. Acne kan bero på massor av saker, varför skulle det vara just mineralsminket? Huden är kroppens största organ och reagear på vad vi smörjer på den men även vad vi äter.

3. Vad använder han för mineralsmink? Vissa märken innehåller vismutoxidklorid, även kallas bismuth, som är ett metalliskt grundämne och en biprodukt vid framställning av bly som kan framkalla allergiska reaktioner...


Läs gärna artikeln själv, och läs i så fall också vad Weledas representant har skrivit som kommentar längst ner på sidan.


Ekologisk kollektion på H&M

HM lanserar i vår en kollektion i ekologisk bomull för dam, ungdom, barn och baby. Kollektionen börjar säljas under mars månad. Kalas tycker jag!

Detta skriver H&M om kollektionen:

Dam
För kvinnor (storlek 34–44) gäller avskalad romantik med vida A-linjeformade klänningar, tunikor, blusar och fina trikåtoppar som matchas med leggings. Dessutom finns coutureskräddade sweatshirts, en behå och hotpants. På H&M Mama (storlek S–XL) finns liknande tunikor och leggings, och en smart amningstopp. Färgerna är nytrendigt inspirerade av växtfärger, som t.ex. potatis, aubergin, lime, matt rosa och neutralt gråmelange.

Ungdom

Basen i kollektionen på H&M &denim är jeans, T-shirts och sweatshirts. Jeansen är smala eller vida, långa eller korta. Till tjejer (storlek 32–42) finns T-shirts och linnen med tryck framtill, vida T-shirtklänningar, tunikor, en sweatshirtklänning och en jacka. Bland killarnas tröjor (storlek S–XL) hittar man T-shirts, linnen med tryck framtill och några sweatshirtmodeller.

Barn
Till flickor (storlek 86–116) erbjuds söta, romantiska klänningar och plagg som matchar mamma-och damsortimentet. Till baby (storlek 62–86) innehåller den nya kollektionen T-shirts med tryck framtill och leggings, och till nyfödda (storlek 44–62) är vit den självklara färgen på bodys och på olika plagg med söta tryck och lapptäcksapplikationer.

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofinKontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0


RSS 2.0