Snygga flaskor

Jag är ju en sådan ytlig (eller kanske snarare estetisk) person som tycker att förpackningen på saker och ting är viktig. Här har vi ett märke som verkligen lyckats med sin design tycker jag! Riktigt snygga och fräscha flaskor.

Märket är healing zone och verkar bara kunna köpas via denna hemsida, som nu inte längre verkar fungera...? Snygga flaskor i alla fall, som sagt.


Smakar likadant, men nyttigare!

Idag hände det igen på jobbet.

En kund frågar: "har ni bara ekologisk mjölk?" och jag svarar att jo så är det. Kunden idag svarade "Okej då vet jag" och gick. En gång förut rynkade kunden på näsan och sa att det var inte riktigt vad han/hon var ute efter. En gång före det har jag varit med om att en tjej kommit fram och frågat ifall den ekologiska mjölken smakar likadant som vanlig mjölk.

Snälla nån! Jag brukar inte säga så mycket, men idag sa jag faktiskt till kunden att ekologisk mjölk är nyttigare än vanlig. Korna har fått sådan föda de är gjorda för att äta och mjölken blir därmed bättre, t ex innehåller den mer omega-3.

När sånthär händer så inser man att det är många som inte vet något om ekologiskt eller som är emot ekologiskt. Jag tror det mesta beror på okunskap - och som jag sagt förut, hade alla vetat vad som var i deras hudkräm, ja då hade vi haft hudkrämsrevolution för länge sen.


Läppbalsam eller... ägg?

Kikade runt på Eleven.se och såg till min förvåning att de faktiskt hade ganska mycket ekologiska och naturliga produkter! Bland annat dessa läppbalsam fån Eos.

Och istället för vaselin eller liknande så är första ingrediensen i listan ekologisk Coconut Oil! Innehåller inga parabener, men däremot vårdande sheasmör och fuktbevarande jojobaolja.

Finns i tre olika "smaker": Sweet Mint, Summer Fruit och Honeysuckle Honeydew.


Visst ser det lite ut som ägg i äggkoppar?
Finns för 89 kr st på Eleven.se


Har du en ekoblogg?

Hade tänkt lägga upp en länksamling i vänsterspalten på min blogg, både bra eko-sidor och kanske shoppar, men även andra ekobloggar.

Har du en blogg om som passar in under kategoring "ekobloggar" så byter jag gärna länk med dig! Du får en plats på min blogg, och jag får en plats på din. Skriv i kommentarsfältet eller mejla mig på ekofin.blogg@gmail.com om du vill byta! :)

Inga gifter i trygga Sverige?

"Parabener har använts länge i både livsmedel och kosmetika och är väl undersökta. Ändå vet man inte med säkerhet om de är skadliga för människor eller inte."

Som citatet ovan säger (hämtat här) så används faktiskt många ämnen i både livsmedel och kosmetika som inte är säkra! Jag tror personligen att de allra flesta inte lusläser innehållsförteckningar på varken livsmedel eller kosmetika - vi litar på att det som står på hyllan är bra grejjer! Man tänker att det som står i affärens hyllor i trygga Sverige inte innehåller skadliga ämnen. Men ändå går det att läsa E621* eller paraben på förpackningens baksida.

Har tillverkaren ingen moral eller bryr vi konsumenter oss inte? Någon slags kombination av detta är anledningen till att dessa skadliga ämnen finns kvar. Men, det finns tillverkare och konsumenter som bryr sig - och det visar sig i och med att nya produkter med bra innehåll lanseras och gamla produkter ändrar innehåll.

Mer om parabener senare!
* E621, E-numret för glutamat. En vanliga smakförstärkare i kryddblandningar, snabbmat, chips etc. För höga doser är giftiga för våra nervceller. Läs mer om glutamat här.

Kommentera mera

Hej läsare!
Ser att fler och fler hittar hit för varje dag.
Skriv gärna en rad om vem du är och en kommentar om bloggen!

Snygga t-shirts

Hittade två snygga eko t-shirts på Hildur.se av märket C/O Berge. Tror att jag såg en tjej på stan igår med den övre t-shirten till och med, superfin tycker jag!


Laidback Lady 390 krLondon 499 kr

Chokladsmörja

Vad sägs om att smörja in sig med mörk choklad? Smaskens eller bara konstigt...? I Bodyfarms nya serie  "Sweet line" finns body lotion och duschcremen  "Dark Chocolate". I serien finns också "Brown sugar", "Butter carmel" och "Cocoa cookies". Vad säger ni? Passar detta i hudvårdsprodukter?

Skulle va kul att testa, men tänk om man får supercravings efter mörk choklad? Jag som försöker dra ner på godisätandet... Eller så är detta ett bra substitut. Och självklart, mina vänner, är chokladsmörjan ekologisk!
Bodyfarm Dark choholate Body Lotion 85:-  Bodyfarm Dark chocolate Duschgel 75:-
Båda finns att köpa på A-store.nu

Ekoskrubba!

Peeling är ett säkert kort för att få bort smuts och döda hudceller och för att få mjukare hud! Själv använder jag Organic Surge body scrub, tropical bergamont. Fungerar bra, luktar gott och fint förpackad. Dock kunde det ha varit lite fler "skrubb-korn" kan jag tycka.

Både Åhléns och Lindex säljer Organic Surge, för ca 99kr, och det är kul att se att fler och fler ekoprodukter dyker upp i vanliga affärer.


Faith in Nature badskum skulle inte vara fel... inte ett badkar heller

Om jag hade haft ett badkar i min lägenhet skulle jag tappa upp ett bad, tända doftljus, slå på avslappnande musik och skumma upp badkaret med badskum ikväll. Hade varit otroligt skönt! Och självklart skulle badskummet vara av den ekologiska sorten!

Vad jag vet så finns det inte någon uppsjö av ekologiska badskum, men märket Faith in Nature, som bland annat har tvål, shampo och balsam, har även badskum! Finns i sex olika varianter.

"Faith in Nature" förresten ett väldigt gulligt och passande namn för ekologiska produkter tycker jag! De kan inhandlas på Shopping4net (alla ekoprodukter finns under hälsokost) och här kan du läsa mer om märket.Badskummet är självklart biologiskt nedbrytbart, fritt från Sodium Laureth Sulfate, parabener, konstgjorda doft- och konserveringsämnen. Bland annat certifierad av Vegan.

Mineralolja

För att förstå varför den ekologisk hudvården är så mycket bättre måste vi först veta vad som döljer sig i den konventionella...

Mineralolja
De allra flesta hudvårdsprodukter innehåller mineraloljor som utvinns ur råolja. Ur råolja utvinns också bensin, asfalt och fotogen. Innan oljan kan användas till kosmetika och hudvårdsprodukter raffineras (renas) den i flera steg. Framställningen är miljöfarlig och mineraloljorna kan inte brytas ner av naturen.

Mineralolja blockerar mellan 40 och 60 % av hudens porer och lägger sig som en hinna över huden vilket försämrar hudens naturliga återfettningnäring och hindrar verksamma ämnen att tränga in i huden, och även slaggprodukter att ta sig ut. För stunden blir huden mjuk men eftersom mineraloljan bara ligger ovanpå blir du efter längre använding istället torrare och mer beroende av att smörjas in.

Mineraloljorna innehåller varken fettsyror eller något annat som huden behöver. Så även om det står att produkten innehåller till exempel vitaminer, aloe vera eller ekologisk olivolja så är de bara ämnen tillförda till en tom grund om innehållsförteckningen även innehåller mineralolja. Enligt en avhandling från Karolinska Institutet kan exponering av mineralolja leda till den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit, ledgångsreumatism. Läs artikeln från Karolniska institutet här.

Ett bättre alternativ till mineralolja är vegetabiliska oljor som finns i naturliga och ekologiska produkter. Fördelar med mineraloljan som ligger bakom dess användning är att den är billig att framställa och att den inte härsknar till skillnad från vegetabiliska oljor.

Det bör även tilläggas att det finns de som förespråkar mineralolja och menar att den lägger sig som ett skyddande lager ovanpå huden. Ett stark argument brukar också vara att den är allergisäker. Här kan du läsa ett av mina tidigare inlägg som diskuterar just den aspekten.


Det finns många olika namn på mineralolja:
 • Mineral Oil
 • Vit
 • Ozokerit (ingår t ex i mascara)
 • Polyisobutene (ingår t ex i lipgloss)
 • Petrolatum
 • Paraffinum Liquidum
 • Vaselin
 • Paraffin
 • Mineralolja
 • Petroleum
 • Paraffinum
 • Medecinsk vitolja
 • Oleum
 • E 905
Källor/läs mer: elias.se - dermanord.se - pureskin.se - icakuriren.se

Ekologisk hårfärg i praktiken

I ett tidigare inlägg skrev jag om Santes naturliga hårfärg. På Cillahs blogg kan du läsa om när hon färgade håret med just den hårfärgen, och hur resultatet blev.


Färgat med Santes Mahogny Red.
Coolt va?

Culture Bio

Ser att Yves Rocher börjar sälja den ekologiska hudvårdsserien Culture Bio som är ekologiskt certifierad. Kul att mer och mer ekologiskt smyger sig in på fler ställen än renodlade ekologiska nätbutiker! Har själv inte testat någon av produkterna men varit lite sugen på deras solkräm... är ju alltid på jakt efter den perfekta solkrämen eftersom jag har på mig det varje dag hela sommaren. Är riktigt less på alla dessa solkrämer som gör en vit eller superoljig i ansiktet!

Har någon provat något ur den här serien?


Kan någon förövrigt hjälpa mig? Vad kan jag skriva istället för "hud- och hårvård och smink". Kallas alla de sakerna tillsammans kosmetika, eller är kosmetika bara smink? Känns tjatigt att varje gång måsta skriva om att jag gillar ekologisk hud-/hårvård och smink - finns det ett samlingsord?

Flummiga begrepp

En läsare kommenterar:
Intressant blogg du har kickat igång :) Din idé om att vända eco-ansvaret kan ju kanske bli svår att förverkliga. Det finns ju så många producenter och ideologier... Hur eko ska det vara för att duga? Jag tycker det är bra om man har ett par få myndigheter som bedömmer "eko-graden" så kan jag som kund lättare få den information jag behöver. Du visar ett gott exemplar på olika miljömärkningar. Jag känner bara igen en handfull av dem (så att jag kan söka upp dem på nätet). Det är allt för krångligt att hålla reda på dem alla. Dessutom kan jag nog tycka att det är en fördel om de olika tillsynsmyndigheterna har tydliga och avgränsade infallsvinklar. Dessutom... är alla ekologiska produkter bra för huden/kroppen? Tveksamt. Det ska bli intressant att följa din blogg så att jag får lära mig mer :) Go girl!

Jag svarar:
Eko- och naturprodukter är egentligen ett ganska flummigt begrepp! Precis som du säger finns det dåligt med regler och märkningar än – men det är på gång. Många konventionella märken slänger sig med fina ord om naturligt/ ekologiskt innehåll. Men när man läser innehållsförteckningen så finns även ingredienser som är väldigt onaturliga. Ekologisk certifiering eller en analysering av innehållsförteckningen är vad som behövs för att vi konsumenter ska veta vad vi köper. Självklart blir det senare alternativet svårt för oss “vanliga” människor utan större kunskaper inom hudvård att sätta oss in i vad som är bra eller dåligt, men man får börja någonstans med det man vet. Till exempel med att undvika mineraloljor som inte är bra för huden, eller tvätta med shampo som innehåller starka sulfater. Det enda sättet att driva den "goda" marknaden frammåt är att sätta press på tillverkarna genom att köpa sådant med bra ingredienser. Helst ingredienser du också skulle kunna tänka dig att äta - för precis som när du äter suger huden åt sig det du smörjer på den.

Kom ihåg att bara för att det står ekologiskt på varan betyder det inte att den är bra. innehåller den också andra ämnen som inte borde höra hemma i hudvård/hårvård etc så spelar det ju ingen roll att det finns med ekologisk olivolja också. Mer om ekocertifiering senare!

Vill ha ekostilen

När man stöter på ekoloiska kläder så tycks det mig som om de oftast är enkla och enfärgade basplagg som linnen, t-shirtar och underkläder. Men så hittade jag dessa godingar på ecologia.se! Tyvärr var det slutsålt... men dom kanske får in fler!


Ikeamontering uppehåller mig för tillfället...

Efter mitt förra inlägg om mineralsmink undrade PaljettenQ vad mineralsmink innehåller samt skrev att det verkar giftigt att ha pulveriserat mineral på ögonen.

Kan ju tyckas.. men jag har självklart svar på tal! Däremot är min lägenhet fylld med halvmonterade och omonterade Ikeamöbler från tak till golv, så svaret dröjer. Jag kan också avslöja att jag har tänkt skriva en guide på lite olika ämnen som finns i konventionellt smink och varför de bör undvikas. Först ut är mineralolja. Kommer strax som sagt!

Åter till monteringen!

Rea på Mine.

Mine. är min favorit när det kommer till mineralsmink! De har inga onödiga tillsatser som t ex Id har, men mer om det sen!

Just nu bjuder Mine. på frakten fram till den 10e augusti och har dessutom nedsatt pris på flera produkter. Här är några av ögonskuggorna på rea! Har både persimmon och peachy själv - peachy är min favoritögonskugga och persimmon passar när man vill leka med färger :)


Persimmon 45:-  Peacock 49:-  Peppery 55:-  Peachy 49:-

Låg medvetenhet hos konsumenter

Läser en artikel ifrån ekoweb.nu från 2007 att naturlig kosmetika ökat mycket de senaste åren men att medvetenheten hos konsumenterna fortfarande är mycket låg. De flesta vet inte vad begreppen ekologisk eller naturlig kosmetika innebär. Jag tror inte heller att medvetenheten om vad konventionell kosmetika faktiskt innehåller är särskilt hög - för då tror jag att många skulle undvika den.

I artikeln säger Amarjit Sahota, föreläsare om ekologisk kosmetika:
- I genomsnitt använder en kvinna två kg kosmetiska produkter per år, ca 60 procent går dirrekt in i blodomloppet. Många blir allergiska av den stora mängd kemiska ämnen som finns i dagens kosmetika.

Naturlig/ekologisk kosmetika ökar i försäljning varje år, det gör all ekologisk försäljning. Jag tror att kunskap inom ämnet skulle öka konsumtionen ännu mer - jag själv är ett praktexempel. Ju mer jag lärt mig desto fler produkter har jag bytt ut till ekologiska (inte riktigt där än kan jag erkänna...)

Hela artikeln från ekoweb kan ni läsa här.

Följ min blogg med bloglovin

Ekosurfing

Har suttit och eko-surfat way too long nu. Upptäckte att det fanns många fina eko-kläder... kanske kommer med lite smakprov senare. För kläder passar väl in under namnet ekofin även om jag mest tänkte inrikta den här bloggen mot ekologiska skönhetsprodukter.

Ekologisk hårfärg


Titta här! Hårfärg från Santé som är helt vegitabilisk utan peroxider, ammoniak eller andra kemiska komponenter. Den är med andra ord mycket skonsamt för både hår och hårbotten. Färgen skall sitta i håret 1-2 timmar vid färgning men resultatet är enligt Santé värt att vänta på! Finns i sex olika färger och går att köpa på vitavera.se för 98 kr.

Någon som har provat?


Bort med ekologisk certifiering!

Jag har verkligen massor av idéer på vad jag ska skriva i denhär bloggen, frågan är ju bara i vilken orning man ska ta det? Hehe. Hur som helst var jag på Noliamässan idag och upptäckte att väldigt många ekologiska märken var där i skönhetshallen. För er som inte vet vad Noliamässan är så är det Sveriges största årliga besöksmässa med över 125 000 besökare. Där kommer utställare från hela Sverige och även andra länder och säljer/gör reklam för sig. Allt från tunnbröd, bubbelpolar, mattor, smycken och traktorer. Hur som helst tror jag faktiskt att det tillochmed var lika många utställare som hade ekologiska hudkrämer osv som icke-ekologiska.

Att bero på det så tycker jag att produkter inte borde vara märkta när de är ekologiska utan snarare när de inte är det. Märkta med "icke-ekologiskt" borde de vara så att konsumenten vet att varan INTE har blivit tillverkad med miljön i åtanke på samma sätt som om det hade varit ekologiskt. Då tror jag att fler skulle handla ekologiskt!Om ekofin

Uppdaterat 2010-12-07

Välkommen till min blogg!

Presentation
Jag heter Malin, kommer ifrån Umeå (numera bosatt i Nyköping) och är 21 år. Jag har alltid haft intresse för miljön och började sopsortera och handla ekologiskt när jag flyttade hemifrån när jag var 16. Jag har också varit intresserad av smink, hår- och hudvård sen jag var liten, i synnerhet hudkräm eftersom jag alltid haft väldigt torr hy.

Intresse för det ekologiska
Först när jag hade haft problem med solallergi ett par år som jag började fundera på vad jag egentligen smörjde på min hud. Mina händer och armar hade hela sommarhalvåret små sår som blödde och kliade eftersom de ofta var exponerade av solljuset. Ansiktet kliade också, och jag kände att jag inte på nåt sätt ville att mina hudvårdsprodukter skulle förvärra situationen... så jag började söka information på internet och snubblade in på pureskin.se som blev det ställe där jag köpte mina första ekologiska produkter. Sen dess har jag lärt mig mer och börjat använda ekologiska produkter i större och större utsträckning.


Innehåll på Ekofin

Med Ekofin vill jag tipsa om produkter som är bra för dig och bra för miljön samt berätta varför de är bättre än konventionella produkter. Det finns mycket vilseledande marknadsföring om naturliga och ekologiska produkter - och det enda boten är att vi konsumenter lär oss att själva känna igen de bra produkterna. Det också många åsikter som går isär och dessa är jag inte rädd att diskutera!

Ekofin ska vara välorganiserad, trovärdig och inspirerande med en blandning av recensioner, tips på webbshoppar och produkter, tankar kring miljö och konsumtion, skönhetstips, nyheter inom ekovärlden och information om innehåll i kosmetika. I bloggen använder jag mig av ordet kosmetika som ett samlingsnamn på hudkräm, schampo, balsam, tvål, smink etc, det vill säga hygien- och skönhetsprodukter.

Den här bloggen startar jag för att jag tror att både intresset och nyfikenhet av ekologiska skönhetsprodukter finns och för "fräsla" fler till att använda produkter som är bättre för dig och mig och naturen!

Trovärdighet
För mig är det viktig att vara trovärdig. Innan jag skriver något som jag kallar fakta söker jag information på flera olika ställen. Kom ihåg att jag tror på det ekologiska och därför alltid kommer att ha den vinklingen på det jag skriver. Det något jag står för och för mig känns det logiskt att allt som är naturligt är bättre än det som inte är det. Mineralolja som används i de flesta hudkrämer och kommer från råolja som inte ingår i jordens kretslopp tror jag till exempel inte är hälsosamma för oss eller för naturen.

Till företag
Vill ditt företag kontakta mig angående produktprover, tävlingar, pressrelease mm, mejla till ekofin.blogg(a)gmail.com. I mina recensioner utgår jag alltid från mig själv och mina tankar, och har inget intresse av att skriva bra recensioner för att få gratisprodukter.Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofinKontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0


RSS 2.0