Holy Lama

Jag har haft förmånen att prova på några produkter av märket Holy Lama. Inom kort kommer recensioner, men först vill jag berätta lite om märket.



Holy Lama startade i Indien för ca tio år sedan då en man som hette Herr Vijay som arbetat med eteriska oljor i många år ville gå vidare i sitt yrke och, tillsammans med sin fru, började sätta sig in i hur man kunde använda oljorna för att ta hand om sin kropp. Detta ledde till startandet av Holy Lama och tillverkning av ekologiska produkter och är idag ett företag som förutom att sälja mycket inom landet även exportera till Canada, USA, Tyskland och Holland. Och nu även Skandinaiven och Finland!

Företaget är "all women enterprise", vilket innebär att det bara är kvinnor som arbetar på kontoret och med produktionen. Med detta skapar Holy Lama viktiga arbetstillfällen för kvinnor i Indien som annars stått utanför arbetsmarknaden. Det handlar om kvinnor utan utbildning eller med nedsatt arbetsförmåga samt änkor och skilda kvinnor som av tradition stängs ute från samhället och har svårt att få jobb. För de kvinnor som är knutna till sina hem finns också möjlighet att få arbete genom att arbeta hemifrån. Kvinnorna präglar tvålförpackningar med maskiner som Holy Lama tillgodosett och företaget hämtar upp med jämna mellanrum. Med jobbtillfällen för dessa kvinnor kommer också en möjlighet att försörja sig och sin familj och därmed också att uppnå en personlig frihet.

Produktionen sker mestadels för hand och alla produkter består av de bästa ekologiska råvarorna. Produkterna är tillverkade med etisk känsla för såväl människor som natur och är fria från parabener och mineraloljor.

Läs mer på Holy Lamas hemsida. Där går produkterna också att beställa.

Stark i rosa pet-flaskmaterial

Tji fick jag - för tydligen var det många fler än jag som sett fram emot H&M:s The Garden Collection. Det råkade bli så att jag inte hade tid att gå på shoppingrunda förän i måndags, och Umeå-butiken som fick in kollektionen i onsdags hade redan sålt en stor del av plaggen! Ca hälften av plaggen fanns i butiken, och ca hälften av dom hade bara några få storlekar kvar.

Men lika glad är jag ändå. Det värmer i mitt ekohjärta att ekologiskt och återvunnet säljer så bra! Dessutom hittade jag ett träningslinne tillverkat av återvunna pet-flaskor och textilspill i en härlig rosafärg för 149 kr. Jag gick hem och kände mig stark!

Tänk så bra med återvunnet! I tillverkningen av detta linne har man använt sig av redan existerande material, vilket minskar belastningen på miljön. Kanon tycker jag!

 


Bli vår- och ekofin med the Garden collection!

H&Ms kollektion The Garden collection, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, har nu släppts! På måndag tänkte jag kika in kollektionen och inhandla något fint sommarplagg.

Alla kläderna är tillverkade i ekologiska eller återvunna material!



Lek strömavbrott!

En timme, trettionio minuter och 31 sekunder - ja så länge är det kvar till Earth Hour börjar hos oss i Sverige och alla andra länder i vår tidszon. Vill du delta och dra ditt strå till stacken? Släck lampan mellan 20.30 och 21.30 ikväll.

Värdlsnaturfonden, som arrangerar Earth Hour föreslår på sin hemsida hur den mörka timmen kan spenderas:
  • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljöhänsyn. Annars är stearinljus bättre än paraffin.
  • Bjud in till fest. Samla ihop ett gäng vänner till en mörkerfest. Laga klimatsmart buffé. Tänk grönt och säsong. Men framför allt: Se till att ha riktigt kul!
  • Mindfulness. Var en stund för dig själv. Meditera om du känner för det.
  • Stjärnskådning. Om det är en stjärnklar kväll, kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet. Kontakta ett observatorium nära dig för att höra om de har öppet, eller skåda på egen hand med en stjärnkarta.
  • Berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier. Om fantasin är skral kanske en ljudbok är ett alternativ.
Själv ska jag släcka lysena här hemma och gå till jobbet.


Earth hour lyktor som släpps över Kapstaden i Sydafrika.


När jag var liten så var strömavbrott inte helt ovanligt under det kalla vintrarna ute på landet i norrland. Då tände vi en brasa och massor av ljus och kvällen blev både mysig och spännande. Oj vad jag tyckte om det! Det var nästan en besvikelse när lamporna tändes igen. Ibland brukade jag och min bror, eller jag och en vän leka strömavbrott. Det var en rolig lek.

Tack för era röster!

Det blev ingen vinst för Ekofin i kampen om Sveriges bästa gröna bloggare, men bara det faktum att min blogg blev nominerad gör mig väldigt stolt och glad. Dessutom gick Ekofin vidare till finalomrösningen - väldigt roligt!

Ett stor tack till alla ni som röstat, det värmer mycket ska ni veta. Ett stort grattis till alla vinnare i de olika kategorierna, och grattis till alla oss som blivit nominerade - vi är en hel drös med grymma ekobloggar!



Recension Weleda Citrus Creamy Body Wash

Härlig och krämig är denna duschkräm från Weleda! Doftar väldigt gott av frisk citrus och har en krämig konsistens, nästan som en bodylotion, och löddrar lagom mycket. Huden känns len och återfuktad efter användning, vilket min torra hud tycker om!

Citronoljan är tillsatt för att pigga upp både kropp och själ. Duschkrämen innehåller sesamolja vars essentiella fettsyror vårdar och bevarar hudens fuktbalans och skyddar mot uttorkning.

Gillar denna produkt väldigt mycket då den uppfyller mina kriterier för en bra duschkräm med råge! Den rengör utan att torka ut och doftar ljuvligt. Smart tub som står uppochner innebär att det alltid är lätt att få ut krämen.

Finns att köpa på flera ställen, men t ex på Shopping4net för 87 kr/200 ml.


Sista rycket!

Lite onödigt att ta en bloggpaus när det plötsligt går så bra för min blogg. För ja, nog känns det som en paus när jag inte bloggat de senaste dagarna. Men när livet vänds upp och ned är det inte direkt bloggen man tänker på i första hand.

Jag har dock många bra ideér och inspiration till att skriva... håll utkik!

En sista gång vill jag be er, mina kära bloggläsare, att lägga er röst på Ekofin i kampen om Sveriges bästa gröna bloggare! Tävlingen avgörs mycket snart - så rösta gärnet nu! :)


Grattis Ingrid!

Vinnaren av Weledas skin food gick inte att få tag i och jag bestämde mig för att dra en ny vinnare nu när två veckor har gått. Ingrid blev den nya vinnaren och får priset på posten!

Med detta vill jag även poängtera att det är mycket viktigt att ange korrekt mejladress när man delar i en tävling! Vem vet... kanske kom inte mitt första vinnarmejl fram?

Ekoskor av Simple

Hampa, ekologisk bomull, återvunna bildäck, kork och kokosnöt! Låter inte det som passande material för skor? Det amerikanska företaget Simple tillverkar hållbara skor av just dessa (och några fler) miljövänliga material. På deras hemsida kan du läsa mer om produktionen av skor och kika in deras modeller.

Det bästa av allt är att de säljs på flera skoaffärer här i Sverige! Här kan du se vilken skoaffär nära dig som säljer Simples skor!

En fördel med Simples skor är att alla innersulor, vad jag har sett, går att ta ut ur skorna. Halleluja ropar jag och alla vi som har inlägg och vet hur besvärligt det kan va att få plats med dessa!


Supertips mot acne!

Många har problem med acne och det verkar inte vara det lättaste problemet att få bukt med! Själv har jag knappt haft några riktiga finnar och vet inget om problemet mer än att det säkerligen är jobbigt för de som drabbas.

En vän berättade för mig att hon börjat smörja in ansiktet med aloe veragel, med mycket goda resultat! Under vintern upplever hon acnen som mycket värre då luften är torr och solen inte tittar fram så ofta. Men efter en veckas smörjande med aloe vera hade hon mindre acne, mindre rodnad, mindre irritation och mjukare hud.

Aloe vera är alltså min väns supertips till alla som lider av acnebesvär. Hoppas det kan vara till hjälp!


Aloe veragel finns att köpa lite var stans, apotek, hälsokost och på många ställen på internet. Jag rekomenderar dock att kika igenom ingredienslistan samt att välja en gel med så hög aloe verahalt som möjligt. Sascos aloe verajelly tycker jag är ett bra val då den är utan mineraloljor och innehåller ekologisk aloe vera. Men det finns som sagt många att välja bland!

Aloe vera är bra mot många fler saker så som t ex solsveda, klåda och småsår och alltså inte helt dumt att ha hemma.

Sascos Aloe Vera jelly finns att köpa på Shopping4net för 59 kr/100 ml.

Recension No-Germs deodorant

No-Germs lyckades fånga mitt intresse då när svininfluensahypen var som värst  och handdesinfektionen var definitionen för att inte bli smittad och alltså för att överleva!

Jag sökte ett ekologiskt alternativ och hamnade på No-Germs hemsida. Deras desinfektionsmedel var utan parabener, aluminium och alkohol! "För att inte torka ut händerna har vi tillfört Aloe Vera, Lavendel och Kamomill.  NO-GERMS tar död på 99,9% av de vanligaste bakterie- och virusstammarna inom 15 sekunder." gick att läsa på hemsidan.

Det lät grymt bra och blev glad när jag såg att de också hade en deo, som dessutom hade blivit nominerad till the Natural and organic awards 2009, så jag beställde den.

Flaskan var lätt och behändig, spraypumpen också bra. Men knappt efter några timmars användning så luktade jag hemskt! Det kändes som att jag lukar värre än vad jag hade gjort utan deodorant under den korta tiden.

Några gånger gav jag den ärliga försök, men jag förstår faktiskt inte hur detta kan kallas för deodorant och än mindre hur den blivit nominerad till årets produkt.

Har någon annan testat denna deo? Håller ni med eller ej? Ibland funderar jag om det är så att deodoranter fungerar olika på olika människor...

No-germs deo får i alla fall IG av mig. Väldigt synd eftersom jag gillar innehållsförteckningen och det schyssta priset.

Finns att köpa på No-Germs för 79 kr/75 ml.

Tell me!

Jag har för tillfället inte så mycket tid att blogga, tyvärr! Men kan inte ni läsare skicka in lite berättelser/åsikter/funderingar ni har kring ekologisk skönhet? Skulle vara kul att höra om hur det kom sig att ni blev intresserade av ekologisk kosmetika eller kanske eko-kläder! Berätta! Kommentera här eller mejla mig på ekofin.blogg(a)gmail.com.

Tänk att snart är det sommar! Dett är från mammas rabatt..
helt ekologiskt odlat, jorden uppiffad med lite äggskal och andra komposterade matrester.
Så som det ska va!



Ekofin nu i final!

Fick precis veta att Ekofin gick till final i kampen om Sveriges bästa gröna bloggare! Om du tycker att Ekofin är en värdig vinnare i kategorin Mode & skönhet - rösta här! Det går att rösta var 24:e timme.

Känns väldigt kul och spännande! :D




Du är väl med?

Nu är det dags igen – lördagen den 27 mars släcker miljontals människor ljuset mellan 20.30 och 21.30 för klimatet.

Du är väl med? Anmäl dig till Earth hour! Klicka på bilden nedan:


Rösta rösta!

Idag är sista dagen inför finalen av Sveriges bästa gröna bloggar! Och sista chansen att lägga din röst på Ekofin innan finaldax! Här kan du rösta.

Grattis Sanna!

Tävlingen om hudvårdspaketet från Hildur är nu avslutad. Grattis till Sanna! Ditt pris kommer med posten.


Titandioxid och zinkoxid i mineralsmink

Efter mina funderingar i ett tidigare inlägg kring förekomsten av titandioxid och zinkoxid i mineralsmink så mejlade jag Mine (det märke av mineralsmink jag använder) för att försöka få klarhet i saken. Det var efter att jag läst Naturskyddsföreningens rapport om solskydd som jag blev skeptisk till just titandioxid och zinkoxid.


Mine svarar:


"Larmen som har cirkulerat sedan en tid tillbaka gäller mikroniserad zink- och titandioxid. Mikroniserad zink- och titandioxid har så små partiklar (nanopartiklar) som eventuellt kan tränga in i huden och ge skador.


Mine. använder inte så små partiklar i sina produkter. Då partikelstorleken på vad som beräknas som farligt ”damm” (vid inandning) mäts i mindre än 0,1 micron har Mine.’s zink- och titandioxid partikelstorlek från ungefär 1 micron och uppåt. Därför kan mineralerna från Mine. upplevas som något grövre i konsistensen än andra märken. 1 micron är 0,001 mm i storlek och en nanopartikel är så liten som 0,000001 mm.


Sedan är ju alltid frågan om micron också kan ställa till problem men det är upp till användaren att bestämma hur de vill göra."


När jag sedan kikar i Naturskyddsföreningens rapport igen så är det precis som Mine säger, det är främst nanopartiklarna som lyfts fram som en fara. Frågan återstår i om titandioxid och zinkoxid är farligt även om de inte är i nanostorlek.

Att Mines mineralsmink är mycket rent, dvs utan onödiga tillsatser, var en av anledningarna till att jag började använda det. Att det inte heller innehåller nanopartiklar känns väldigt bra att veta, men som Mine skrev så kvarstår frågan om micron också kan ställa till problem. Jag känner mig dock trygg att fortsätta använda mina produkter från Mine tills vidare, kanske kan kommande forskning svara på min fråga. Men tills dess ser jag det som en fördel att min "foundation" inte täpper igen porerna, fungerar riktigt bra OCH inntehåller ett visst solskydd.

Shaver ecolution!

Bic vill vara en del av lösningen och tillverkar ekosnälla rakhyvlar! (Och pennor.)

Rakhyvlarna är tillverkade i bioplast av majs och utan några tillsatser av olja, och den gröna färgen är hämtad ur växtriket! Förpackad för att ta minsta möjliga plats, i återvinningsbart oblekt papper tryckt med vegetabiliskt baserat bläck så har de lyckats åstakomma en riktig ekohyvel. Kanoners tycker jag! Undra bara var de går att köpa? Någon som sett dessa gröna hyvlar?


hemsidan finns även tips på Greener groomin habits! Kanske något att spana in.


Ekologiskt och allergivänligt?

På senaste tiden har jag fått flera frågor via både kommentarer och mejl. Oftast har jag svarat direkt till personen, men nu är det dags att svara i bloggen. Det känns som att det kanske är fler än Carola som har detta problem!

Fråga: Jag och min familj försöker leva så miljövänligt vi kan och har bytt/byter successivt ut saker i vårt hem. När det gäller skönhetsprodukter, framförallt schampo och balsam har vi det svårare. Vår dotter är nämligen extremt doftkänslig och tål inte heller eteriska oljor. Har testat några parpymfria schampon men de har inte funkat på mitt hår. Just nu kör jag med Apotekets parfymfria schampon, men jag hade hellre velat hitta ett naturligt/ekologiskt alternativ. Har du några tips? Visserligen jag jag sett några doftfria schampon på nätet, men en del kostar ju kring 200 kr och det vill inte jag lägga på en produkt jag aldrig hört något om. Tror att vi har 3-4 dyra flaskor här hemma som jag använt 1-3 ggr, men som inte funkat och det blir dyrt i längden. Önskar att det fanns provförpackningar för billig peng.

Svar: Jag förstår din frustration eftersom att de flesta ekologiska schampo balsam och tvål innehåller eteriska oljor. Det finns en debatt om eteriska oljor där vissa menar att allergiker tål dessa mycket bättre än syntetiska parfymer, medan andra menar att eteriska oljor inte är bättre. Jag kan tänka mig att tillverkarna av ekologiska/naturliga produkter har tagit fasta på forskningen som visar att allergiker ofta tål eteriska oljor,  vilket har resulterat få helt doftfria ekologiska produkter.

Ett märke som faktiskt har en helt doftfri astma- och allergivänlig serie är Urtekrams No perfume. Inga onödiga ingredienser har använts och det ser man på det korta ingredienslistorna.

Detta är schampots innehållsförteckning:
Water, vegetable glycerine*, coconut and corn sugar soap, glyceride of sunflower oil, citric acid. Nothing else. * = Organic farming.

Här kan du läsa vilka fler produkter som ingår i serien och dess innehållsförteckningar.

Jag har själv inte provat Urtekrams produkter, men eftersom att de säljs på många ställen så kan de ju knappast vara urusla! Säkerligen finns det något mer märke med allergivänliga produkter. Du skriver att du önskar provförpackningar för en billig peng och min erfarenhet är att många webbshoppar är väldigt tillmötesgående om man vill ha produktprover innan man köper en vara. Om du hittar en produkt på internet du skulle vilja testa, mejla och fråga!

Några av produkterna i No perfume-serien går att köpa på Shopping4net till överkomliga priser. T ex schampo 52 kr/250 ml eller pumptvål 89 k /500 ml. Urtekrams produkter går ofta att hitta i hälsokostbutiker som t ex Life.

Hoppas du hittar något som fungerar!

Urtekrams serie No perfume.


The Body Shop - nu även naturligt vacker!

Efter att jag skrivit förra inlägget om The Body Shop så besökte jag deras hemsida, och gissa vad? Som svar på tal så har de nu lanserat sin första ekologiskt certifierade hudvårdslinje Nutraganics.

Det välkomnar jag glatt! Men mitt tidigare kritiska inlägg tänker jag ha kvar här på bloggen, för jag tycker det är viktigt att vara medveten om hur många företag som faktsikt framställer sig som eko, men inte alls är det!


I Nutraganics ingår sju olika produkter, alla certifierade av Ecocert. Här kan du läsa mer om produkterna på hemsidan.

The Body Shop - naturligt vacker med kemikalier?

"Natures way to beautiful" - The Body Shops slogan och dagens skämt.

"Vi letar ständigt i jordens alla hörn efter de allra bästa ingredienserna som naturen kan erbjuda och vi ger dig produkter som laddats fulla med vårdande egenskaper för att lyfta fram just din naturliga skönhet och på så sätt uttrycka din unika personlighet."
Från The Body Shops hemsida.

The Body Shop gör mig upprörd. Deras produkter är INTE mer naturliga än något annat konventionellt märke! Deras produkter innehåller mineraloljor, sulfater, parabener, PEG:ar och andra syntetiska ämnen. Jag tycker det är falsk marknadsföring och lurendrejeri.

Men, det ska inte glömmas att The Body Shop gör en del bra saker också:
  • De har ett aktivt miljöarbete och många av deras flaskor består till 100% av återvunnet material.
  • De har tagit ställning mot djurförsök och The Body Shop Foundation ger vi ekonomiskt stöd till organisationer som arbetar för att stoppa djurens onödiga lidande.
  • De skapar rättvisa arbeten med sitt Community Trade program.
Det är väldigt bra saker de gör, men jag skulla ändå aldrig smörja på mig deras krämer!

Inte så trevligt och naturligt som det ser ut!



Tävla om hudvårdspaket från Hildur!

Tävlingsdags! Denna gång ligger ett hudvårdspaket med flera härliga produkter från Hildur i potten!

 

Hudvårdspaketet innehåller:

Rengöring 3i1 från Eco Cosmetics

En skönhetsprodukt med tre fördelar – den rengör, fuktar och har hudvårdande egenskaper. En formula med bland annat örtextrakt av grönt te, myrten och vinblad rengör på djupet och gör huden mjuk och frisk.

Ansiktsvatten från Lisen Organics

Ett ljuvligt doftande ansiktsvatten med ros och apelsinblomma. Det verkar sammandragande och rengörande och passar de flesta hudtyper.

Dagkräm, Anti-age från So' Bio

So’Bio Etics dagkräm fuktar och skyddar normalt till torr hud. Denna prisbelönta kräm innehåller bland annat rosa guava, sesamolja honung och sheasmör.

Te - Cleanse från Pukka

Ett välsmakande te som hjälper till att rena din hud inifrån och ut med en närande och utrensande blandningen av nässla, fänkål och Aloe Vera.

Vem skulle inte vilja ha detta paket?


Så här tävlar du:
1. Kommentera detta inlägg och skriv att du är med i tävlingen, glöm inte att ange namn och mejladress!
2. Svara också på frågan: vilka produkter som finns på Hildur förutom ekologisk hudvård? Hildur.se
3. Länka gärna tävlingen på din blogg om du har en sådan.
4. Håll tummarna!

Bland alla tävlande drar jag en vinnare. Du kan bara tävla en gång. Tävlingen är öppen från och med nu och hela lördag ut. Lycka till!

 

Tävlingen avslutad


Grattis Ellinor!

Ett stort grattis till Ellinor som vann presentkortet på One too many t-shirts! Ditt pris kommer på posten.



Jag använde mig av random.org för att dra en vinnare! Snabbt och enkelt, och så slapp jag skriva lappar. Ett bra tips till alla som behöver "lotta" ett nummer någon gång.

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofin



Kontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0


RSS 2.0