Inga gifter i trygga Sverige?

"Parabener har använts länge i både livsmedel och kosmetika och är väl undersökta. Ändå vet man inte med säkerhet om de är skadliga för människor eller inte."

Som citatet ovan säger (hämtat här) så används faktiskt många ämnen i både livsmedel och kosmetika som inte är säkra! Jag tror personligen att de allra flesta inte lusläser innehållsförteckningar på varken livsmedel eller kosmetika - vi litar på att det som står på hyllan är bra grejjer! Man tänker att det som står i affärens hyllor i trygga Sverige inte innehåller skadliga ämnen. Men ändå går det att läsa E621* eller paraben på förpackningens baksida.

Har tillverkaren ingen moral eller bryr vi konsumenter oss inte? Någon slags kombination av detta är anledningen till att dessa skadliga ämnen finns kvar. Men, det finns tillverkare och konsumenter som bryr sig - och det visar sig i och med att nya produkter med bra innehåll lanseras och gamla produkter ändrar innehåll.

Mer om parabener senare!




* E621, E-numret för glutamat. En vanliga smakförstärkare i kryddblandningar, snabbmat, chips etc. För höga doser är giftiga för våra nervceller. Läs mer om glutamat här.

Kommentarer
Postat av: ClaraBella

En liten kommentar bara: Fenoxyetanol är inte samma sak som parabener. Det är ett konserveringsämne som används istället för parabener!



Många naturliga märken använder sig av detta för att kunna ha lång hållbarhet och ändå kunna säga att "vår produkt är minsann paraben-fri!". Vad jag förstått finns en del studier som tyder på att personer kan vara överkänsliga mot detta, men så gäller säkert alla ämnen som existerar både syntetiska och naturliga.

Däremot är parabener mer beprövade och forskade på än fenoxyetanol... så jag vet inte vad som skulle vara bäst egentligen.

2009-08-27 @ 23:37:58
URL: http://ekohornan.blogg.se/
Postat av: ClaraBella

P.S. Tycker din blogg är suverän! :-)

2009-08-27 @ 23:42:48
URL: http://ekohornan.blogg.se/
Postat av: ClaraBella

SV: Tack! :-) Jag tycker du gör ett jättebra jobb.

Gillar att du kombinerar roliga produkter och kläder med viktig information.

Men jag håller med dig, klurigt som attan. T ex (som du själv tagit upp) har ju mineralolja ofantligt många namn. Det gör det ju så mycket svårare att identifiera.

Ibland känns det som man måste vara kemist för att kunna läsa innehållsförteckningarna.

2009-08-28 @ 09:52:06
URL: http://ekohornan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofin



Kontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0





RSS 2.0