Granskning: Lypsyl

Tänkte att jag skulle skaffa lite belägg för mitt uttalande om Lypsyl och hur dåligt det är. Nedan ser ni vad det klassiska Lypsylet, som vi alla använt någon gång, faktiskt innehåller. Citaten kommer ifrån Shenet.se som är en utomordentlig källa till kunskap må jag säga!Lypsyl innehåller:

  • Paraffinum Liquidum - flytande paraffin, mineralolja.
    "Svenska studier har visat samband mellan utvärtes användning av mineraloljor och ledgångsinflammation."


  • Petrolatum - fast paraffin, mineralolja "Otillräckligt renat vaselin kan ge vaselinoderm, små knutor med grov och vårtig yta, som försvinner när man slutar använda vaselin."

  • Paraffin - Mineralolja "Läpparna kräver allt tätare insmörjningar med paraffinrikt cerat."

  • Hydrogenated Coconut Oil - hydrerad kokosolja. Hydrering innebär att väte förs in i en kemisk förening, men hur det förändrar oljan var svårt att hitta svar på. Om kokosolja: "Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt och lugnar på irritationer och småskador."

  • Ceresin - Mineralvax. "Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. Används framför allt i cerat och läppstift för att höja deras smältpunkter och hindra att stiften börjar "svettas".

  • Cera Alba - Blekt bivax "Absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin."

  • Aroma - arom/doftämne. Kan vara naturlig eller syntetisk.


Som ni ser innehåller Lypsyl mest mineraloljor som inte tillför huden något utan skapar ett beroende. Konstigt nog finns det röster som förespråkar användningen av mineraloljor och jag antar att följande citat används som argument. Om mineralolja: "Bildar en skyddande barriär mot väder och vind, avvisar kyla och vatten som kommer utifrån, bevarar kroppens värme och fukt, kort sagt, hindrar fukt och andra ämnen både från att tränga in och avgå. Därmed lugnas irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet." (Även detta citat ifrån Shenet.se)

Jag tycker dock att den fördelen är ovesäntlig och att nackdelarna överväger ordentligt. Även om huden lugnas och "får ro", så är det bara en kortsiktig lösning eftersom att huden behöver näring och inte något som hindrar dess naturliga funktion. Så jag säger, nej tack!


Slutligen kan jag inte låta bli att citera produktbeskrivningen av lypsyl på en sida där det går att köpa:

"Lypsyl Lipbalm Original är ett läppcerat som vårdar och skyddar dina läppar. Det bevarar läpparnas fuktbalans, förhindar uttorkning och vårdar redan spruckna läppar. Det innehåller inga färgämnen eller konserveringsmedel. Används dagligen på torra läppar eller vid behov."
Info: Lypsyl är faktiskt ett varumärke och inte en produkt. Dock använder vi ofta ordet lypsyl istället för läppcerat, precis som jag gjorde ovan...Kommentarer
Postat av: Dejana, Beautyfreaks.

Hejsan! Hoppas det är okej att jag länkar till detta inlägget på vår skönhetsblogg då jag uttalat mig fel om Lypsyl tidigare. Superbra inlägg! Kramar!

2011-07-10 @ 14:12:56
URL: http://beautyfreaks.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofinKontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0

RSS 2.0