Vad vill ni läsa?

Några speciella önskemål om vad ni vill läsa i denna blogg? Hit me! :cool:

Variera din tandkräm?

Angående eko-deon som svek mig, som jag skrev om i ett tidgiare inlägg, så hörde jag en intressant sak. En kompis berättade för mig att det är bra att borsta med olika tandkrämer, dvs att ha minst två tandkrämer hemma att variera mellan. Kroppen vänjer sig nämligen och tandkrämen blir inte lika effektiv om man alltid har samma.

När jag fick höra detta kom jag genast att tänka på min eko-deo som fungerade superbra de första veckorna jag använde den, men sedan uruselt! Kan det vara så att kroppen faktiskt vänjer sig?

Har googlat lite kring det där med att variera tandkrämer, men utan resultat. Hittade mest skrämmande fakta om hur dåliga många tandkrämer är på marknaden - särskillt Colgate faktiskt. Mer om det senare kanske. Är det någon som vet hur det faktiskt ligger till?


Jojobaolja mot acne

Jojobaolja, som är en vegetabilisk olja, verkar ha många bra egenskaper. Läste på Rawgaia.com, som är en brittisk webbshop med ekologiska/naturliga produkter, om alla dess fördelar.

Jojobaolja absorberas lätt, känns inte oljig och passar alla hudtyper. Den gör huden mjuk och hjälper den att behålla sin elasticitet. Eftersom att jojobaoljan är så lik kroppens egna återfettande ämne, talg, kan oljan "lura" huden att producera mindre talg - och till skillnad från talg så täpper jojobaoljan inte igen hudens porer och kan därmed hjälpa mot acne. Coolt va?

Kan tipsa den nyfikne att surfa runt lite på Rawgaia.com även om man inte tänkt handla. Varje produktbeskrivning förklarar vad innehållet i produkten är bra för.

Den här ekologiska Jojobaoljan finns att köpa på Shopping4net (under hälskokost) för 148 kr.
Någon som har erfarenhet av jojobaolja? Fungerar det t ex mot acne?



100% Pure

Ännu en bra serie! 100% Pure är helt utan syntetiska kemikalier, konstgjorda dofter, sulfater/tensider och andra onödiga ingredienser. Produkterna är inte utspädda med vatten, alkohol, förtjockningsmedel, emulsioner eller annat, utan är istället helt koncentrerade vilket ökar dess effektivitet.

Serien har ingen ekologisk certifiering, men är alltid 100% naturliga och veganska (utom de med honung i) och använder ekologiska ingredienser så långt som möjligt. Inte dåligt tycker jag!

Finns på i ett stort utbud med hud- och hårvårdsprodukter samt kosmetika.

 

 

100% Pure Fruit pigmented Lip & Cheek Tints - läppbalsam och krämrouge i ett med fruktpigment och vårdande shea- & kakaosmör. Proppade med antioxidanter och utan... ja, allt onödigt! Finns i sex färger och kostar 129 kr.


Kimono

Visst ser den skön ut? Kimono i 100% mjuk ekologisk bomull från Hildur.se. Halva priset just nu... men jag har ju redan en fin kimono från Japan.


Mango och grapefrukt på min önskelista

Bodybutter är höjden av lyx tycker jag! Men bara om den är krämig, väldoftande och ekologisk. Måste faktiskt säga att jag aldrig provat ett ekologiskt body butter - det senaste var nog Body Shop's och alltså inte ekologiskt what so ever. Hittade dock en body butter av märket Crabtree & Evelyn som jag nu skriver upp till på min önskelista. Crabtree & Evelyn grundades 1973 långt innan "ekotrenden" och inspireras av den gamla apotekarstilen då färska örter, frukter och växter användes. Och det märks när man läser ingredienslistan - för den går faktiskt att förstå! (läs nedan) Precis som det ska vara med andra ord.

Body buttern fanns i fyra olika utformningar/smaker/dofter/eller vad säger man(?) lixom Avocado & olive, Lemongrass & Brown Sugar, Mango & Grapefruit och Cocoa Butter, Cardamon & Nutmeg. Valet för min del skulle definitivt vara Mango & Grapefruit - mina favoritfrukter tillsammans!

 



Finns att köpa på accessora.se för 235 kr.
Klicka på "naturligt" i menyn längst ner för att komma till sidans alla naturliga/ekologiska varor.



Naturals Mango & Grapefruit Body Butter ingredienser:

mangosmör (mjukgörande, antioxidant)
sheasmör (fuktgivande)
bivax (skyddande, fuktbarriär)
olivolja (mjukgörande, fuktgivande, antioxidant)
rosa grapefruktolja (uppstramande, tonande)



Granskning: Lypsyl

Tänkte att jag skulle skaffa lite belägg för mitt uttalande om Lypsyl och hur dåligt det är. Nedan ser ni vad det klassiska Lypsylet, som vi alla använt någon gång, faktiskt innehåller. Citaten kommer ifrån Shenet.se som är en utomordentlig källa till kunskap må jag säga!



Lypsyl innehåller:

  • Paraffinum Liquidum - flytande paraffin, mineralolja.
    "Svenska studier har visat samband mellan utvärtes användning av mineraloljor och ledgångsinflammation."


  • Petrolatum - fast paraffin, mineralolja "Otillräckligt renat vaselin kan ge vaselinoderm, små knutor med grov och vårtig yta, som försvinner när man slutar använda vaselin."

  • Paraffin - Mineralolja "Läpparna kräver allt tätare insmörjningar med paraffinrikt cerat."

  • Hydrogenated Coconut Oil - hydrerad kokosolja. Hydrering innebär att väte förs in i en kemisk förening, men hur det förändrar oljan var svårt att hitta svar på. Om kokosolja: "Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt och lugnar på irritationer och småskador."

  • Ceresin - Mineralvax. "Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. Används framför allt i cerat och läppstift för att höja deras smältpunkter och hindra att stiften börjar "svettas".

  • Cera Alba - Blekt bivax "Absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin."

  • Aroma - arom/doftämne. Kan vara naturlig eller syntetisk.


Som ni ser innehåller Lypsyl mest mineraloljor som inte tillför huden något utan skapar ett beroende. Konstigt nog finns det röster som förespråkar användningen av mineraloljor och jag antar att följande citat används som argument. Om mineralolja: "Bildar en skyddande barriär mot väder och vind, avvisar kyla och vatten som kommer utifrån, bevarar kroppens värme och fukt, kort sagt, hindrar fukt och andra ämnen både från att tränga in och avgå. Därmed lugnas irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet." (Även detta citat ifrån Shenet.se)

Jag tycker dock att den fördelen är ovesäntlig och att nackdelarna överväger ordentligt. Även om huden lugnas och "får ro", så är det bara en kortsiktig lösning eftersom att huden behöver näring och inte något som hindrar dess naturliga funktion. Så jag säger, nej tack!


Slutligen kan jag inte låta bli att citera produktbeskrivningen av lypsyl på en sida där det går att köpa:

"Lypsyl Lipbalm Original är ett läppcerat som vårdar och skyddar dina läppar. Det bevarar läpparnas fuktbalans, förhindar uttorkning och vårdar redan spruckna läppar. Det innehåller inga färgämnen eller konserveringsmedel. Används dagligen på torra läppar eller vid behov."




Info: Lypsyl är faktiskt ett varumärke och inte en produkt. Dock använder vi ofta ordet lypsyl istället för läppcerat, precis som jag gjorde ovan...



Snart börjar lypsyl-säsongen

Nu när hösten och den kalla vintern är på gång börjar lypsylsäsongen igen. Men istället för att smörja med vanliga lypsyl eller vaselin, som innehåller mineraloljor, finns det många ekologiska alternativ som tillför fukt och näring till läpparna utan att lägga sig som ett lock på huden.

Själv har jag både Eco cosmetics och Pureskins läppbalsam hemma. Fungerar mycket bättre än vanliga lypsyl!

Eco Cosmetics lip care finns att köpa på Renskonhet.se för 29 kr.

 

Angående detta med choklad i diverse hud/hårdvård som jag skrev om tidigare, så hittade jag ett Dark Chocolate lip balm på A-store.nu. Undrar om det smakar choklad också?

 


Eko-deon som svek mig

Det här blogginlägget hade jag tänkt skulle bli en hyllning till den första ekologiska deodoranten jag provat... men ack så fel jag hade.

Under en ganska lång tid efter att jag börjat med ekologiska produkter höll jag hårt i min vanliga deodorant i tron att en ekologisk aldrig skulle fungera lika bra. Men, tillsist köpte jag Laveras ekologiska deodorant "Basis Sensitiv Deodorant Spray" och upptäckte att den slog min Rexona med hästlängder.

Det var en av sommarens varma dagar jag provade den för första gången. Jag gjorde massor under dagen, som att cyklad ner på stan, gå på stan och träna bodypump - och jag luktade inte något för fem öre! Efter en tid användning upptäckte jag också att mina röda irriterade armhålor försvunnit och att min eko-deo inte lämnade vita fläckar på kläderna. Hurra!

Jag var alltså helt frälst tills jag, efter några veckors användning, börjar lukta apa! Det är som att förtrollningen brutits och deodoranten inte fungerar alls längre. Helt sjukt. Och när jag tänker efter så kan jag minnas att jag upplevt lite samma grej med andra deos, men inte sån stor förändring som nu. Nångon som håller med mig?

Så nu är jag tillbaka med min Rexona även om jag helst hade hållt kvar min min ekologiska. Dock har jag inte gett upp hoppet utan tänkte prova någon annan ekologisk deodorant. Kan någon tipsa mig om ett bra märke?



Vegetabiliska oljor

Skrev i ett tidigare inlägg om mineralolja som flitigt används inom den komersiella hudvården utan att vara bra för huden. Inom den naturliga/ekologiska hudvården används istället vegetabiliska oljor.

Till skillnad från syntetiska mineralojlor innehåller vegetabiliska oljor vitaminer och fettsyror som lätt tas upp av huden och är nödvändiga för uppbygganded av våra celler. Till skillnad från de syntetiska är de vegetabiliska oljorna dyrare att framställa och kan härskna eftersom de är färskvaror. Men mineraloljan tillför inte huden någonting! Så varför använda den inom hudvård?



Vanliga vegetabiliska oljor

• Aprikoskärneolja
En halvfet olja som absorberas bra och fördelar sig lätt på huden. Den är uppmjukande och särskilt lämplig för torr, känslig och mogen hud.

• Arnicaolja
Utvinns ur slåttergubbeblommor och blandas med olivolja. Oljan har antiinflammatorisk effekt och värmande egenskaper.

• Avokadoolja
Halvfet olja som innehåller många näringsrika ämnen. Mycket gott resultat på torr och narig hud.

• Gurkörtsolja
Mycket rik på GLA, det vill säga gammalinolensyra, som i kroppen omvandlas till prostaglandiner som gör att huden behåller sin smidighet och spänst. Gurkörtsolja gör att huden får mindre tendens till hudproblem som eksem och akne.

• Jojobaolja
Ger huden ett utmärkt skydd. Jojobaoljan binder hudens fukt, gör huden len och har en naturlig solskyddsfaktor 4.

• Olivolja
Ur oliver och finns i många olika kvaliteter. För hudvård lämpar sig enbart den kallpressade jungfruolivoljan (virgin). Olivoljan är närande – den mjukgör och skyddar. Olivolja innehåller E-vitamin.

• Rapsolja
Mycket goda egenskaper när det gäller exempelvis eksem. Har också mycket goda mjukgörande egenskaper. Rapsolja innehåller E-vitamin.

• Sesamolja
En halvfet olja, som kan användas såväl som spädbarnsolja som till massageolja. Sesamoljan har många hudvårdande kvaliteter, bland annat som sololja med solskyddsfaktor 2–3.

• Sheasmör och -olja
Innehåller fett som har en bra läkande effekt på torr och eksemartad hud, stimulerar cellernas nybildning och tillväxt. Är svagt infektions- och inflammationshämmande. Skyddar huden mot solen (solskyddsfaktor 2–3) och har också en vattenbindande effekt som skyddar mot uttorkning.

• Solrosolja
Fröna är rika på vitamin B1 och B2, niacin, järn, fosfor, kalium, svavel och proteiner.

• Vetegroddsolja
Vetegroddsolja är mycket E-vitaminrik – en tesked täcker dagsbehovet av E-vitamin. Vetegroddsolja är också mycket närande, gör huden smidig samt är en effektiv hjälp vid läkning av sår och eksem.

Listan lånad från Icakuriren där du också kan läsa mer om ämnet. Du kan också läsa mer om vegetabiliska oljor på Örtblomman.


Bilden föreställer en jojobaböna ur vilken jojobaoljan framställs. Oljan är billig och lätt att framställa från jojobabusken som är en amerikansk ökenväxt.



Vad hände?

Jag vet inte vad som hände - men idag har jag tre gånger så många läsare som igår. Och klockan som bara är kvart i fyra... Superkul! :)

Varmt välkomna!

Tio år yngre med mindre socker...

Bläddrade i Aftonbladets bilaga Hälsa idag på jobbet. Läste artikeln "Så blir du tio år yngre", och även om jag vid 20 års ålder inte lider av åldersnoja så var artikeln riktigt bra. Hela tidningen var faktiskt bra - kvalitén på tiokronorsbilagorna kan ju vara lite si och så.

Hur som helst handlade artikeln om den danska näringsteraputen Thorbjörg Hafsteinsdottir om hur man ska leva för att hålla kroppen i balans och "bli tio år yngre". Tipsen var att äta mindre socker, mer fibrer och att välja ekologiskt så mycket som möjligt. Förutom en sund kosthållning hade hon tips om träning, avslappning men också om naturlig hudvård.

Jag filosoferade lite över detta och tänkte att vi får i oss mycket kroppen inte behöver på många olika sätt; via tillsatser i mat, luftföroreningar och hudvård. Huden är kroppens största organ och "äter" upp det vi smörjer på den - så för att minimera kroppens belastning av sådant vi inte behöver bör vi också tänka på vad vi använder för skönhetsprodukter. Det talas mycket om farliga tillsatser i mat nu i dagarna - men var är den stora debatten kring alla hemska hudkrämer, mascaror och tvålar? Kul att ämnet berördes lite i alla fall i Hälsa-bilagan.

Ni hittar delar av artikeln här.

Skönhetstips: duscha kallt

Ni har nog hört det förut, men jag tänkte upprepa det: duscha kallt! Det har många fördelar. Påmindes om detta skönhetsknep då jag ramlade över denna artikel på tidningen Topphälsas hemsida som handlade om hur en Yoga-morgon går till.


Det finns många anledningar till att duscha kallt (eller avsluta varje dusch kallt) då det sägs att en kall dusch:
  • Gör huden mer spänstig och ger den mer lyster
  • Ökar blodcirkulationen
  • Motverkar celluliter
  • Stärker immunförsvaret
  • Stänger hårets fjällskikt = mjukare hår

...och så är det ju väldigt eko-rätt att vrida ner temperaturen i duschen eftersom varmvatten drar mer energi än kallt vatten. Som jag läste i tidningen Eco Queen så är det ju också helt eko-rätt att duscha tillsammans med någon för att spara vatten. Såg en gång en tv-serie där en tjej sa till sin pojkvän att de borde duscha tillsammans eftersom att "couples that shower together, stay togheter". Pojkvännen tittade bort och sa att han var tvungen att ringa ett viktigt samtal - tror du att deras förhållande höll eller?! Icket. 

Dagens skönhets- hälso- eko- och kärlekstips är att duscha kallt!



Själv brukar jag avsluta med kallt vatten eftersom jag tyvärr gillar att duscha hett (kan jag erkänna).

Miljövänlig nagellacksremover

Att måla naglarna är ju inte det mest miljövänliga man kan pyssla med här i livet. Men, nu har Depend kommit med miljövänlig nagellacksremover. Vet inte hur nytt detta är, men visst är det på tiden? Det miljövänliga alternativet blev också bäst i test av tidningen Laura. Motiveringen var bland annat att naglarna inte kändes så torra efteråt som de brukar. Vet ej var denna går att köpa - men gissar på Kicks, Åhléns och sådana ställen där man brukar hitta Depends produkter. Ska försöka hitta den!

Depends miljövänliga remover är svagdoftande, biologiskt nedbrytbar och skonsam mot ozonlagret. Du får arbeta lite längre med denna men det är den absolut mildaste removern för nagel och nagelband.



För den medvetne konsumenten

Vill tipsa om en väldigt bra sida som heter Ekoshoppa.se, som förespråkar ekologiska och rättvisemärkta produkter. Webbplatsen är oberoende  och vill inspirera till att välja ekologiskt och etiskt producerade produkter och tjänster som finns på internet. På startsidan finns diverse nyheter - som t ex Ikeas miljöarbete och ekologisk snabbmat, och klickar man sig vidare så listas webbutiker som säljer ekologiskt/rättvisemärkt inom många kategorier. På sidan finns också en lista på ekobloggar - där nu Ekofin finns med!

Ekoshoppa.se är verkligen värt ett besök för den medvetne konsumenten!


Och vinnaren är...

Yes! Läste precis att jag är en av vinnarna i tävlingen om ekologisk ögonkräm på Ekoblogg! Cremen är av märket Culture Bio som jag skrev om förut. Återkommer med vad jag tycker när jag provat den.

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofin



Kontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0


RSS 2.0