Rostedts har svar på tal

"Jag undrar hur ni på Rostedt kan kalla era produkter ekologiska när ni använder Sodium Laureth Sulfate i era schampoon och duschkrämer, då SLS är inte miljövänligt och irriterande för huden. Jag provade själv ert schampo i tron om att det var ekologiskt, men som alltid när jag använder produkter med SLS så kliade och sved det väldigt mycket i hårbotten. På en gång kände jag att ert schampo inte var ekologiskt eftersom att jag under flera år skonat min hårbotten från SLS. Min fråga är hur ni ställer er till detta. Ni verkar vara ett seriöst företag och för mig går det verkligen inte ihop att ni kallar era produkter ekologiska när ingredienslistan säger något helt annat till oss som är pålästa."

Mejlet ovan skickade jag till Rostedts efter att ha irriterat mig på deras "ekologiska" produkter. Inom loppet av två timmar(!) fick jag detta informativa svar av deras svenska leverantör:

"Vi har verkat i den här nischen under några år nu, och vet hur svårt det är med att använda de rätta begreppen, eftersom det i egentlig mening inte finns några klara regler för oss. Inom livsmedel har man kommit så mycket längre. Det finns hundratals olika certifieringar man kan skaffa till sina produkter. Mer eller mindre seriösa. Till stora kostnader. Som små företag inte har råd att betala. Vi har därför lärt oss att vara försiktiga med alla dessa begrepp. Vad vi säger är att Rostedt’s produkter innehåller naturliga ingredienser som är ekologiskt odlade. Detta vet vi. Vi säger också att produkterna är ekosmarta. Rostedt gör verkligen allt för att produkterna skall produceras på ett så miljövänligt och rent sätt som möjligt. Man driver sin egna Organic Farm i norra Thailand, och har t.o.m. kontrollen på att gödslet man använder kommer från boskap som endast ätit ekologiskt odlad gröda. Man är mycket noggrann. Man tillsätter endast de tillsatser som behövs för att produkterna även skall hålla en mycket hög, professionell kvalitet. Om vi står i valet och kvalet mellan två hårvårdsprodukter, då är Rostedt ett ekosmart val. Men även vi har självklart följt debatten om bl.a. sulfater och tensider.

Det finns, som du säkert känner till, massvis med olika typer av tensider och sulfater. Några kan i koncentrerad form vara allergena, och vissa är det inte. De typer som används i de allra flesta skönhetsprodukter är testade under många, många år, och är godkända av olika instanser och myndigheter som en säker ingrediens i produkterna. Men som sagt, det finns dom som kräver att dessa ingredienser skall tas bort, och ersättas med andra vänligare ingredienser. Det kan finnas en fara med att dessa nya ersättningsingredienser inte har testats under lika lång tid, och hur debatten ser ut angående dessa, blir vi varse om några tiotal. Som ett stickspår i resonemanget, så skall man också känna till att ju mer naturlig en produkt blir, ju fler löper risk att få allergiska reaktioner.

Så naturliga, ekologiska produkter är inte detsamma som att man inte får allergiska reaktioner på hud eller i hårbotten. Rostedt har dock, efter ganska stora påtryckningar från oss, jobbat hårt under ett par års tid för att ta fram helt nya recepturer för alla sina produkter, och fr.o.m nu (dec 2010) så producerar Rostedt sina produkter enligt de punkter som dom själva anger här nedan;

1. Sulfates free (No SLS, SLES, ALS or other sulfates)
2. Parabens free
3. Methylisothiazoline and Methylisothiazolinone (MIT) free (MIT is neurotoxic).
4. EDTA free
5. Mineral Oils free
6. Petrolatum free
7. Ultra-gentle, Ultra-mild for skin and hair.
8. Created with ultimate respect for nature to be most environmentally friendly as possible in every single ingredient in the product.
9. Formulated with the most premium natural and organic ingredients and higher performance actives for luxurious, perfection driven results.
10. Contain Lifeparticles® Complex 4G version with more genetically identical keratin than ever that thanks to advanced assimilation system docks for hair´s peptide structure like no other reconstruction system in the world. 11. And much more.."Detta är ju ett bevis på att konsumentkraft finns! Det är lätt att tro att man inte kan påverka företag, men vi som håller i plånboken har faktiskt mer att säga till om än vad vi tror :)

Jag hänger med i resonemanget att ekovärlden är ett virvarr utan klara riktlinjer. Låt oss hoppas att det blir enklare för både producenter och konsumenter inom en snar framtid. Men det är en diskussion som jag kan spara till ett senare inlägg.

Kommentarer
Postat av: Jenny

Vad härligt att höra! Jag har mailat företagen när jag slutat med deras produkter och talat om varför, och det känns som att det egentligen inte gör någon större skillnad, men om fler gör så leder det ju till resultat! Och allt fler naturliga produkter kommer ju, så det går åt rätt håll, även om de inte alltid är helt giftfria.

Postat av: Sandy - Motivationsbloggen

sv: Jag förstår vad du menar, det är nog väldigt vanligt att man inte vågar lägga sig i. I mitt fall hade det känns bra om någon bara sa att den visste, att den såg, utan att döma liksom, men tog upp det som ett sätt att visa att personen bryr sig. Sedan vågar man nog prata om saken med en person som talar om att den vet, annars blir det lätt att man tror att den skiter i vilket.En sådan person är någon man kan lita på och man låter den personens ord sjunka in mycket bättre än någon som skäller på en eller som bara påpekar hur dum man är.

2011-04-05 @ 23:40:53
URL: http://sandyhall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofinKontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0

RSS 2.0