Triclosan - miljögiftet i din tandkräm!

Triclosan används som konserveringsmedel och bakteriedödande ämne i olika konsumentprodukter, främst i tandkräm. Ämnet är klassificerat som miljöfarligt och är giftigt för vattenlevande organismer men är tillåtet i kosmetiska och hygieniska produkter om halten inte överstiger 0,3 %, en halt som är mycket giftig för vattenlevande organismer.

Ca var fjärde tandkrämstub i Sverige innehåller triclosan vilket resulterar i att det varje år släpps ut två ton triclosan i miljön. Vi konsumenter borstar tänderna och spottar i handfatet utan att veta vilka miljöföljder vi orsakar. Triclosan är en helt onödig ingrediens för personer med friskt tandkött och med bra märkning och konsumentinformation skulle många kunna välja bort triclosantandkräm och därmed reducera utsläppet av detta miljögift. Triclosan har hittats i bröstmjölk hos kvinnor vilket leder till att spädbarn dagligen utsätts för ämnet.

Jag har inte lyckats hitta någon information om triclosan har någon känd hälsoeffekt på människor.

Du kan själv göra ett aktivt val för att hindra att ännu mer triclosan släpps ut i naturen genom att läsa innehållsförteckningen noga nästa gång du handlar tandkräm!

Här kan du läsa Naturskyddsföreningens rapport Triclosan i tandkräm.

Källor: Naturskyddsföreningen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofinKontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0

RSS 2.0