Dyra ekologiska produkter - är det värt pengarna? Del 1.

Det kan ofta tyckas dyrt med ekologiska alternativ, både när det gäller mat, kläder och kosmetika. För ett tag sedan frågade en av mina kompisar hur man kan använda ekologisk kosmetika utan att lägga ut så mycket pengar - det är stor skillnad på bodylotion för 19:90 och 129 kr. Här följer därför en förklaring till varför ekologisk kosmetika är dyrare och en guide till hur du håller nere kostnaderna. Detta är del 1.

Ekologiskt vs konventionellt:

Innehåll
Många av ingredienserna i vanliga produkter består av syntetisk utfyllnad som inte gör produkten mer verksam och är ibland skadliga för människa och miljö. Detta beror inte helt oväntat på att det är billigare att använda t ex mineralolja än ekologisk jojobaolja.

De ekologiska produkterna innehåller naturliga ingredienser som inte skadar människa och miljö och som kroppen kan ta upp till skillnad från mineralolja som ligger kvar ovanpå huden så går de naturliga oljorna in i huden. Ekologiska ingredienser odlas enligt strikta regler och utan vanliga bekämpningsmedel. För att de ekologiska produkterna ska få större trovärdighet har många produkter ekologiskt certifierade ingredienser eller så är hela produkten ekologiskt certifierad. Ekologiskt certifierade ingredienser är certifierade av något godkänt organ som t ex ECOCert, BDIH, Soil Assosiation. Samtliga organ har kriterier för hur råvaran skall framställas för att uppnå en ekologisk certifiering. Tillverkaren betalar för att få sina varor certifierade, precis som med KRAV-märkningen.


Stora och små volymer
En avgörande faktor som gör att konventionella märken kan hålla låga priser är volymerna de tillverkas i. Stora volymer resulterar i att produktionskostnaderna i varje led blir mindre utslaget på varje enskild produkt. Produkter som tillverkas i stora volymer går oftast att hitta på vilken matbutik som helst, vilket i sin tur skapar lättilgänglighet och därmed större försäljning och högre vinst som i slutändan gör att produkterna kan hålla ännu lägre priser. Ju mer en butik köper in av en vara, desto lägre pris kan butiken också hålla, se bara på ÖB där du kan handla deo för 15 kr till exempel.

I jämförelse med detta så är den ekologiska produktionen mycket mer småskalig och därför blir produktionskostnaden högre per vara. Samtidigt är marknaden inte (ännu) lika stor som för konventionella produkter och den mesta försäljningen sker via internet där konsumenten själv måste söka sig till produkten.

Head and Shoulders går att hitta i de flesta matvarubutiker.
Hur många matvarubutiker säljer ekologiska schampon?

 

Sammanfattningsvis så är ekologiska produkter dyrare att framställa eftersom de innehåller naturliga ingredienser som odlats enligt strikta föreskrifter istället för billiga syntetiska ingredienser, och eftersom de tillverkas i mindre volymer än konventionella produkter.

Kommentarer
Postat av: ClaraBella

Hej



Bra artikel, ska bli kul att läsa de övriga delarna.



Head & Shoulders är för övrigt ett riktigt bra exempel på en konventionell produkt, som är lätt att få ta i och som dessutom är MYCKET dålig för miljön!



Den verksamma anti-mjäll-ingrediensen i H&S är zinkpyriton, vilken är mycket dålig för våra vattendrag och vår natur.



DESSUTOM berättade min frisör för mig att H&S inte är bra att använda kontinuerligt, utan tanken är att (om du har mjäl) så ska du använda H&S som en "kur", d v s tvätta håret med produkterna ca 10 gånger. Under denna tiden ska mjället försvinna, ananrs är det inte mjäll utan nåt annat problem. Däremot så marknadsför H&S såklart att du kan använda det varje dag. För då säljer de ju fler flaskor. Problemet med att använda H&S är att du i såna fall blir immun mot dess effekter och så kommer mjället tillbaka. Och ju mer H&S som används desto mer zinkpyriton kommer ut i naturen. :-(

2010-01-11 @ 12:53:21
URL: http://ekohornan.blogg.se/
Postat av: Chatarina

Hej,

jag använder rätt dyra hårvårdsprodukter från Rostedt, som sägs vara ekosmart och rättvist producerat. De är i vilket fall värda pengarna. Rostedt har också en fantastisk lermask och andra hudvårdsprodukter.



Kolla www.rostedt.nu för att se frisörer och andra återförsäljare.

2010-01-12 @ 19:41:54
Postat av: Nyfiken-Grön

Det är såååå värt pengarna. Men det var läskigt att gå över till ekoschampoo:



http://nyfiken-gron.com/blogg/thoughtful-thursday/green-is-not-a-color-its-a-state-of-mind-again/

2010-01-19 @ 18:06:17
URL: http://nyfiken-gron.com/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen till en grön skönhetsblogg, garanterat utan mineralolja och parabener! Jag är inte så aktiv här numera, men eftersom det fortfarande finns trafik här tänker jag att den fyller en funktion. Här hittar du recensioner på ekologiska produkter och information om vilka kemikalier som gömmer sig i vanliga produkter, och mycket mer! Här hittar du en längre presentation Om ekofin



Kontakt ekofin.blogg(a)gmail.com


bloglovin

Follow ekofin on Twitter

RSS 2.0





RSS 2.0